Joomla je popularan, jako prilagodljiv i proširiv CMS. Ovdje ćemo navesti nekoliko smjernica kako možete optimizirati vašu Joomla instalaciju i smanjiti potrošnju dijeljenih serverskih resursa.

 • Aktivirajte cache

  Ovo je možda najvažnije. Zauzeće dijeljenih resursa značajno se može smanjiti korištenjem cache opcije. Preporučamo da je cache konstantno uključen.
 • Promijenite templatu

  Neke template izgledaju lijepo dizajnirane, no mogu koristiti i preko 70 slika kod svakog zahtjeva i svaka slika otvara novu HTTP konekciju prema serveru. Kada puno ljudi posjećuje vašu stranicu, stranica će početi trošiti veću količinu CPU resursa dovodeći do preopterećenja servera. Preporučeno je koristiti neki čisti i lagani dizajn umjesto dizajna punog slika.
 • Isključivanje GZip kompresije

  Procesor servera kod svakog učitavanja stranice mora raditi puno više posla i kompresirati svaki element stranice prije nego što se učita u browseru posjetitelja. Ako imate uključenu kompresiju stranice, dodatni CPU resursi se koriste kod svakog otvaranja stranice.
 • Budite oprezni kod instalacije komponenti

  Dosta komponenti su teški potrošači CPU i memorijskih resursa i prouzrokovat će to da vaša stranica troši veću količinu cpu/mem resursa nego što bi trebalo. Provjerite da koristite samo minimalnu količinu komponenti koje su potrebne za normalan rad stranice.
 • Nemojte koristiti komponente za statistiku

  Dotične komponente koriste veliki broj SQL upita i konstantno ažuriraju i prikazuju statistiku stranice. Umjesto tih teških i zahtjevnih komponenti preporučamo da za praćenje posjetitelja stranice koristite Awstats (unutar cPanel-a) ili Google Analytics.
 • Optimizirajte forum

  Ako koristite premosnicu ili ekstenziju za forum kao što je FireBoard ili slično, provjerite da je uključena obavezna registracija posjetitelja prije nego što mogu pretraživati i sudjelovati u raspravama. Također obavezno koristite captcha zaštitu kod registracije novih članova foruma ili Joomla stranice.

 

Ovih nekoliko koraka ne garantira da će se zauzeće resursa smanjiti dovoljno da će biti unutar normale, no značajno će pomoći u smanjenju korištenja CPU resursa.