Opisat ćemo ukratko korak po korak cijeli proces transfera naziva domene kod nas. Vjerujemo da ćete imati koristi od prijenosa domene kod nas, i po pitanju cijene i po pitanju administracije, jer trenutno ukoliko domena nije kod nas i imate problema oko npr. promjene DNS adresa, nažalost nećemo vam moći nikako pomoći jer nemamo pristup administraciji vaše domene.
No kada je domena registrirana kod nas, vrlo lako se možemo logirati u administraciju i obaviti sve potrebne izmjene kako bi radila sa hosting računom.

1. Otvorite korisničke stranice na https://user.studio4web.com, nakon toga kliknite na link “Narudžba“, zatim kliknite na link “Prijenos domene“. U prvom polju upišite naziv domene, a u drugom polju odaberite nastavka domene. Potvrdite naziv domene klikom na “Provjeri dostupnost“. Ukoliko je domena registrirana prikazat će se u popisu, potvrdite odabir klikom na “Dodajte u košaricu“.

2. Da bi se transfer domene mogao nastaviti u polje “EPP kod domene” morate upisati autorizacijski kod vaše domene. Ovaj kod morate zatražiti kod registra gdje je domena trenutno registrirana ili kod administratora koji je zadužen za vašu domenu. Bez tog koda nije moguće prebaciti naziv domene između dva registra.
Osim toga, vrlo važno je da provjerite da je administracijski e-mail koji je upisan na domeni ispravan i da imate pristup inboxu te e-mail adrese. Administracijske podatke koji su upisani na domeni najlakše možete provjeriti preko web stranice http://www.whois.sc/
Ukoliko administracijski e-mail više nije aktivan ili nemate mogućnost pristupu inboxu tog maila računa, molimo da otvorite administracijsku stranicu registra gdje ste prvotno zakupili naziv domene i obnovite kontakt podatke na domeni. Ukoliko nemate tu mogućnost, kontaktirajte registar i zatražite da ažuriraju kontakt podatke domene. U slučaju da ne možete promijeniti kontakt e-mail, nažalost transfer domene se neće moći nastaviti.
Sve ovo je potrebno zbog zaštite vlasnika domene i protiv krađe naziva domene. Administratorski kontakt podaci su vrlo važan dio svakog naziva domene.

3. U polja “Nameserveri” upišite najmanje dvije DNS adrese servera na kojem se nalazi hosting za vašu domenu.

4. Potvrdite upisane podatke klikom na “Obnovite košaricu“.

5. Prikazat će se sažetak narudžbe te nekoliko mogućih opcija. Kliknite na opciju “Plaćanje“. Ukoliko kod nas već imate otvoren korisnički račun kliknite na link “kliknite ovdje za prijavu” i prijavite se sa svojim korisničkim podacima. U slučaju da kod nas još nemate otvoren korisnički račun, popunite sva potrebna polja. Oaberite način plaćanja, stavite kvačicu da se slažete sa uvjetima usluge i potvrdite upisano klikom na “Završite narudžbu“.

6. Nakon što se logirate ili kreirate novi korisnički račun, narudžba je završena i prikazat će vam se ponuda za plaćanje transfera domene.

7. Nakon što izvršite plaćanje, pokrenut ćemo transfer domene na naš registar.

8. Da bi se transfer uspješno dovršio, na email adresu pethodnog i novog korisnika stići će poruka za potvrdu email adrese.
 
9. Nakon potvrde obje email adrese na administracijski kontakt domene stići će vam poruka u kojoj morate kliknuti na link za potvrdu transfera. Jednom kada potvrdite transfer, potrebno je još samo pričekati da trenutni registar otpusti domenu (oko 5 dana).

10. Nakon što će se naziv domene uspješno prebaciti kod nas, moći ćete je administrirati preko korisničkih stranica. Također i mi ćemo imati pristup administraciji ukoliko nas zatražite bilo kakvu izmjenu na domeni.

11. Ukoliko prođe više od 5 dana nakon što ste potvrdili transfer klikom na link u e-mailu koji vam je stigao i domena još uvijek nije prebačena kod nas, molimo da kontaktirate trenutni registar i pitate ih zbog čega nisu dozvolili transfer domene.

VAŽNO!
Važne stvari koje moraju biti zadovoljene da bi se transfer domene uopće mogao uspješno obaviti:
– Vlasnička kontakt e-mail adresa domene mora biti aktivna i morate imati pristup inboxu
– Administracijska kontakt e-mail adresa domene mora biti aktivna i morate imati pristup inboxu
– WHOIS ID ili Contact Privacy opcija mora biti isključena
– Potreban vam je EPP (AUTH) autorizacijski kod domene
– Domena mora biti otključana na trenutnom registru – Status: OK
– Domena mora biti starija od 60 dana i mora proći 60 dana od produženja nakon isteka ili nakon prethodnog transfera ili nakon promjene kontakt podataka
– Preporučeno je da je domena aktivna, istekle domene često se ne mogu transferirati


Ukoliko sa našeg domenskog registra unutar 1-2 sata od narudžbe transfera ne dobijete e-mail poruku za potvrdu transfera domene, svakako nam se javite da provjerimo gdje je transfer zapeo.